Pakhuset på kajen er blevet hele Køges samlingssted

  • 323303247 921677102352473 452492187314229195 N Beskaaret Pakhuset på havnekajen. Foto: Braunstein
Efter en svær opstart under corona har Pakhuset bidt sig fast som et sted, hvor Køges borgere kan mødes. Forud er gået et øleventyr, som begyndte på en havnekaj i USA. Her måtte det lokale bryggeri - i modsætning til Bryghuset Braunstein - vige for byudviklingen.

Det er næsten som om, huset selv byder velkommen til de forbipasserende mellem Køges bymidte og Søndre Havn. I novembermørket er det særlig svært ikke at blive draget af det varme gyldne lys fra Pakhusets høje glasfacade her tre år efter, at brødrene Claus og Michael Braunstein slog dørene op for den karakteristiske bygning.

Visionen var et lokalt samlingssted – et community house på kajen med den særlige beliggenhed i hjørnet af byudviklingsområdet Søndre Havn og samtidig helt centralt i Køge. I dag er visionen blevet til virkelighed, og det synes næsten glemt, hvor hårde odds projektet var oppe imod i 2020, i en tid med mundbindskrav og forsamlingsloft, som var med til at tage livet af flere andre mikrobryggerier.

- Vi har rammen. Gæsten skal komme med hyggen! Og vi har rigtig mange stamgæster, der bruger stedet som deres. Det er unge og gamle fra hele Køge. Vi vil gerne være porten til den nye bydel men har absolut DNA fra den gamle by – vi er født og opvokset som køgedrenge. Vi kender jo alle, fortæller Michael Braunstein Poulsen, der ejer Bryghuset Braunstein sammen med broderen Claus Braunstein. Sammen har de udviklet det landskendte specialølsbryggeri og destilleri med en god blanding af internationalt udsyn og ærkelokalt sindelag.

Bryggeren fra Baltimore

Drømmen om at starte bryggeri og destilleri i fællesskab blev født under en fisketur i Skotland i 1998, men det var i 2004, at brødrene tog det afgørende skridt.

- Baltimore Brewing Company lå ligesom her, på første parket på havnen. Bryggeren havde været der i 25 år, og i den byudvikling, der havde været omkring byggeriet, var der ikke nogen stram styring, så med blødende hjerte kom han til at sælge bryggeriet, da der kom en developer for at bygge et højhus. Der var ingen rød tråd i byudviklingen, som tog højde for bryggeriet, men han fik det samme for grunden, som han havde brugt tyve år på at tjene, fortæller Michael Braunstein.

Selve brygværket købte Braunstein-brødrene. Det hele blev pillet ned og fragtet til Køge, hvor de tidlige Braunstein-øl blev brygget i tankene fra Baltimore i lejede lagerlokaler. Siden er virksomheden vokset og professionaliseret, og i dag produceres øl i fødevarekvalitet, i et egentligt produktionslokale og i bygninger, som Bryghuset Braunstein selv ejer.

En del af Køge Kyst

Nogle år efter åbningen af den parallelle øl- og spiritusproduktion, kom Braunstein til at indgå i byudviklingsplanerne for Køge Kyst, som Køge Kommune og Realdania By & Byg lancerede i 2009. Mens havnens tunge industri måtte flytte mod nord til byens nye store erhvervshavn i takt med udløbet af deres lejekontrakter, var det anderledes med Braunstein, der fra starten blev set som et værdifuldt indslag i en levende og moderne bydel med 4.000 indbyggere.

- Så opstår Køge Kyst. Jeg tror, at man synes, at vi passer meget godt ind i fortællingen om det gode liv - og jeg har stor ros til tanken om ”livet før byen”. Vi har været en del af det. Vi kunne på første parket se, hvad der foregik, og det har været en imponerende rejse. Jeg synes, at det har været vigtigt som borger i Køge at se, at det at bygge en by tager en generation. Nogen synes, at det går langsomt – jeg synes, at det er gået rasende hurtigt, fortæller Michael Braunstein.

Oplevelsesdimensionen

Også før coronatiden var Braunstein meget velbesøgt og en af de attraktioner i Køge, som har kunnet tiltrække flest gæster langvejs fra. Månedlige åbent hus-arrangementer med flere hundrede gæster dannede et stærkt fundament for at sætte skub på virksomhedens oplevelsesdimension med byggeriet af Pakhuset.

- I dag har vi mødeaktiviteter for foreninger og virksomheder til hverdag, der er bryllupssammenkomster og fester, quiz, banko og fællesspisning. Vi har 1.500-2.000 gæster om måneden nu – det er dobbelt op efter corona, fortæller Michael Braunstein, som ikke lægger skjul på, hvor meget han påskønner personalet, som tæller 30 medhjælpere i Pakhuset og 8 i produktionen foruden brødrene selv.

Selve bygningen Pakhuset, tegnet af arkitektvirksomheden ADEPT, er resultatet af en arkitektkonkurrence, som Køge Kyst insisterede på, og som i første omgang forekom det entreprenante iværksætterpar lidt omstændeligt. 

- Den gang sagde min bror og jeg til hinanden: Hvad skal det nu til for – kan man ikke bare bygge et hus? Men nogle gange skal man lytte, og det er vi meget glade for, at vi gjorde i dag. Programmeringen og funktionaliteten er fantastisk. Her er meget glas men en god akustik, siger Michael Braunstein, som håber, at bygningen kan blive stående på sigt.

Det har fra starten været en præmis, at Pakhuset skulle opføres som en bygning, der forholdsvis let kan pilles ned igen, hvis byudviklingsplanerne taler for det. Ifølge Køge Kysts prospekt for udviklingen af ”Etape SH5-6” på Søndre Havn kan Pakhuset enten bevares eller på sigt erstattes af et nyt og lidt større byggeri.

Indtil videre er der under alle omstændigheder rig mulighed for at opleve det moderne forsamlingshus i Køges inderhavn. Man kan orientere sig om de mange arrangementer på hjemmesiden pakhuset.braunstein.dk, hvor fællesspisning og frigivelse af årets julebryg er på programmet, indtil 2023 rundes af med en nytårsquiz. 

Fritid en dyrebar ressource

Man kan dog også bare kigge stille og roligt ind i den kombinerede café og butik eller i det store taproom. Michael Braunstein præciserer stedets profil:

- Vi er ikke et værtshus eller en bar. Det handler ikke om at komme og drikke i store mængder, men om at stedet skal være interessant og vedkommende. Du har fat i folks fritid, som er vores dyrebareste ressource i virkeligheden. Det er et tema, som er meget vigtigt for Claus og mig, pointerer han.

  • Bryg 161 Det hedengangne Baltimore Brewing Company, hvis produktionsanlæg blev købt af brødrene Braunstein. Foto: Braunstein