Arkæologi

Fortidsminder dukker op når der graves ud til nybyggeri i Køge Kyst-området

Søndre Havn bygges på opfyldt havbund, og derfor dukker der ofte interessante, maritime genstande op når gravemaskinerne går i gang med et nyt byggefelt. Både i 2018, 2021 og 2022 er der fundet dele af gamle skibsvrag under Søndre Havn.

Alle fundene er blevet/bliver undersøgt af arkæologerne fra Museum Sydøstdanmark, som kan konstatere, at fundet fra 2018 var et middelalderskib fra 1500-tallet, mens fundet i 2021 var et skib fra 1700-tallet. Lige nu undersøger arkæologerne det sidste nye fund fra oktober 2022, som menes at være siden af et skib fra 1700-tallet.

Læs mere om de enkelte fund i artiklerne neden for.

Arkæologiske fund på Søndre Havn

Fund af skibsrester på Søndre Havn
Rester af gammelt skib er igen dukket op på Søndre Havn

Køge Kyst har fundet siden af et såkaldt klinkbygget skib under gravearbejder på Søndre Havn. Arkæologer fra Museum Sydøstdanmark har straks taget fat på undersøgelserne af skibet og dets last.

Skibsvrag på SH4 1 Web
Nyt skibsvrag er fra 1700-tallet og bygget af træ fra Norge

Et transportskib bygget i Norge omkring 1740. Det er nu arkæologernes vurdering af det skibsvrag, som for nogle uger siden dukkede op på en byggeplads i Køge.

Havaflejringer
Forhistoriske bølgeskvulp dukker op på byggepladsen

Nyfundne aflejringer vidner om den gang Stenalderhavets bølger brusede over det Søndre Havn, hvor der i dag bygges by.

Skibsvrag med markeringer Web
Nyt skibsvrag fundet på Køges Søndre Havn

Endnu et vrag af et skib, der minder om Køges historie som livlig handelsby, er dukket op på en byggeplads på Søndre Havn.

DSF0279
Skibsvrag i kælderen til boligbyggeriet Skibet i Køge Kyst

Udgravningen til byggeriet Køge Kyst Skibet har åbenbaret et sjældent velbevaret skibsvrag af et handelsskib fra Middelalderen.