Nu bygges P-hus med indbygget skatehal på Søndre Havn

  • P-hus Visualisering 1 Det kommende p-hus på Søndre Havn. Visualisering: 5E / INGENIØR'NE / Arkitema
Onsdag stak Køge Kommune spaden i jorden til et helt nyt parkeringshus midt på Søndre Havn. Her bliver der plads til 433 biler, mens de unge kan skate i kælderen.

- I takt med at vores smukke by vokser og udvikler sig, er der også et stigende behov for parkeringspladser. Det her byggeri vil rumme 433 nye parkeringspladser, fortalte Køges borgmester Marie Stærke, da hun onsdag den 28. februar stak spaden i jorden midt på den nedlagte parkeringsplads, som altså nu viger pladsen for et spritnyt parkeringshus på Søndre Havn.

Æstetikken i højsædet

Hermed har Køge Kommune som bygherre markeret starten på opførelsen af et seks etager højt p-hus, hvis arkitektur afspejler et ønske om en æstetisk og attraktiv tilføjelse til den nye bydel.

Hos Køge Kyst, som for nylig har overdraget byggegrunden til kommunen, er der glæde over udsigten til det nye parkeringshus.

- Vi kan nu se frem til allerede næste år at få en god permanent parkeringsløsning, som supplerer kælderparkeringen i de enkelte boligkarréer på Søndre Havn. P-huset ligger så centralt i bydelen, som det er muligt, og så har det ovenikøbet en rigtig fin arkitektur, som passer ind i området, siger Køge Kysts projektdirektør Peter Kjølby.

Det sørger man blandt andet for ved at indføre træ i facaden og operere med en arkitektonisk lethed i byggeret. Derudover kommer der grønt på facaderne og et sedumtag, som er forberedt til, at der senere kan etableres en taghave.

Skatefaciliteter i kælderen

Det nye parkeringshus kan efter planen tages i brug i sommeren 2025, men det vil ikke kun være bilisterne, der får glæde af det nye byggeri.

- Det bliver nemlig også et parkeringshus, der giver helt nyt liv til vores meget seje og voksende skaterkultur i byen. Jeg er rigtig glad for, at det fede miljø, der er skabt i Gule Hal, nu kan bevares, sagde Marie Stærke til første spadestik, hvor hun var flankeret af en tilfreds Jon Pejtersen fra Køge Ungdomsskole.

I stueetagen i det nye p-hus er der således afsat 120 kvadratmeter til topmoderne faciliteter til skaterne i form af både ramper og fællesrum, som skal erstatte faciliteterne i den nedslidte gule industrihal, som må vige for byudviklingen.

Midlertidig parkering ophører med nyt p-hus

Parkeringen i det nye p-hus på Søndre Havn bliver på timebasis og med mulighed for, at beboerne kan købe licenser. Og når det står færdigt i 2025, vil det være slut med den midlertidige terrænparkering, som Køge Kyst for tiden administrerer på tre p-arealer i det nye boligområde.

  • P-hus Visualisering 2 Eksteriørbillede af p-hus og skatehal set fra nord. Visualisering: 5E / INGENIØR'NE / Arkitema