Fornyet kulturrute markeres med vandringer

  • DSF4655 Kunstner Cai-Ulrich von Platen i færd med at genopfriske stelerne langs Tråden Martin Håkan/CoverGanda.dk
Efter de første 10 år med Køge Kyst har byudviklingsselskabet fornyet kulturruten Tråden. 18 betonsteler, som markerer Tråden fra bymidten til Søndre Havns yderste spids, kan fremover bruges som guide til, hvad man i dag kan opleve i et område under forvandling. Den 19. juni er stelerne udgangspunkt for den første af fire kulturvandringer.

Kulturen har fra starten været drivkraft for Køge Kyst, og her omtrent midtvejs i byudviklingsprojektet har kulturruten Tråden ændret karakter. Hvor byudviklingen tidligere var ren fremtidsmusik, kan man nu gå langs tråden og opleve alle faser i byens udvikling på en gåtur: Fra de gamle bymiljøer og endnu ikke udviklede arealer over igangværende byggeri og midlertidigt anlagte byrum til helt færdig ny by med huse, byrum og pulserende liv. 

Rødder i historien

- Vi er nu midt i udviklingen af Køge Kyst. Da vi i sin tid anlagde Tråden og satte stelerne op, var det en helt anden situation. Visionerne – fremtidsplanerne – var i fokus. Nu tager den nye by virkelig form, og i anledning af projektets 10 års jubilæum har vi fornyet den rute, hvor man for alvor kan fornemme byudviklingen. Man kan selv gå langs Tråden, eller man kan tage med på en vores guidede vandringer, fortæller Køge Kysts projektdirektør Tove Skrumsager Frederiksen. 

Onsdag den 19. juni bliver der således mulighed for at fordybe sig i Køges fortid, nutid og fremtid – med et særligt strejf af kunst og kultur. Her inviterer Køge Arkiverne og Køge Kyst til den første af fire særrundvisninger langs Tråden med stop ved en række af de 3,6 meter høje betonsteler, som markerer Køges kulturrute Tråden. 

De i alt 18 steler har fået en makeover, og kunstner Cai-Ulrich von Platen, som står bag kunsten på alle stelerne, har genopfrisket værkerne. Selve ruten er justeret som følge af, at byudviklingen skrider frem, og nogle stelerne er genplaceret. Endelig opdaterer Køge Kyst nu alle informationsplancherne, som er fornyet i udtryk og form. 

Stelerne som guide til byen

- Informationen på stelerne bliver nu tilrettelagt, så man kan bruge stelerne som guide til at blive mere opmærksom på, hvad man kan opleve lige præcis der, hvor man står – og vil man fordybe sig i historien bag stedet, kan man på den anden side af stelen se gamle fotos og læse Køge Arkivernes spændende beretning om stedet, fortæller Tove Skrumsager Frederiksen. 

Projektleder Berit Kingod fra Køge Kyst og arkivleder Lene Renault fra Køge Arkiverne er guider på turen den 19. juni, hvor man både kan blive indført i byens historie og i tankerne bag byudviklingen, med særlig fokus på hvordan kulturen har været brugt som en drivkraft for Køge Kyst-projektet.

Deltagerne mødes kl. 13 på trappen uden for KØS, og turen varer til kl. 14.30. Vandringen slutter ved byrummet Udsigten på Søndre Havn, hvor kunstner Jeppe Aabille, som står bag det populære mobile samtalekøkken, tager imod deltagerne og serverer lidt til ganen.

Tre vandringer mere

Køge Kyst og Køge Arkiverne gennemfører yderligere tre vandringer af samme slags hen over sommeren. Jeppe Aabille deltager dog kun i den første vandring, men alle vandringerne afsluttes med en forfriskning.

De øvrige vandringer finder sted den 26. juni kl. 17-18.30, den 29. august kl. 13-14.30 og den 11. september kl. 17-18.30.

Tilmelding

Det er gratis at deltage i vandringerne langs Tråden. Der er plads til 40 deltagere på hver tur efter først til mølle-princippet. Men tilmelder sig via billetto.dk, og den første vandring kan findes på billetto.dk/e/338927.

Du kan også finde information om disse og andre arrangementer i Køge Kysts Bylivskalender 2019 og på Facebook-siden Køge Kyst Byliv.