Fællesbyg Køge Kyst har stukket spaden i jorden

  • DSF4077 Fællesbyggere tager første spadestik Martin Håkan/CoverGanda.dk
På Søndre Havn i Køge er en række familier som de første i Danmark netop gået i gang med at bygge en hel boligkarré i fællesskab.

En arkitekttegnet boligkarré med 45 lejligheder, hvoraf ikke to er ens, opføres nu af de kommende beboere i fællesskab i den nye bydel på Søndre Havn i Køge. Det er en realitet, efter at foreningen Fællesbyg Køge Kyst sammen med Selskabet for Billige Boliger som bygherre, byudviklingsselskabet Køge Kyst og Køges borgmester Marie Stærke i dag har stukket spaden i jorden.

- Projektet her har noget helt særligt, der viser, hvad Køge kan. Engagement, vedholdenhed, visioner og tro på fællesskabet. Derfor er det også en helt særlig oplevelse at være med til at bevidne, at første spadestik bliver taget. Det er ikke altid let, når man går uden for normen. Når man vil selv og har egne ideer. Men Fællesbyg har gjort det, og er lykkedes med at nå så langt. Det er godt gået. Jeg glæder mig enormt til at følge byggeriet skyde op, og til at se det liv, der skal leves her, siger borgmester Marie Stærke.

Indflytning om halvandet år

De kommende beboere glæder sig over, at byggeriet nu er gået i gang, så de allerede om halvandet års tid kan flytte ind i deres nye hjem.

- Det er en meget stor og glædelig dag for alle os i Fællesbyg Køge Kyst. Fra i dag kan vi så småt begynde at se de fysiske resultater af vores visioner om et anderledes boligbyggeri, et boligbyggeri, der bliver til på vores, de kommende beboeres præmisser, siger Christian Hansen, formand for foreningen Fællesbyg Køge Kyst.

Foreningen indgik i foråret aftale med Selskabet for Billige Boliger, som har hjulpet med at skaffe finansiering af byggeriet, og som nu varetager bygherrerollen efter en non profit-model i tæt samarbejde med beboerne.

Beboerne i førersædet

- Det er kæmpe milepæl og en stor glæde af gå i gang med Fællesbygs byggeri. Selvom vi som bygherre styrer selve byggeprocessen, er det i allerhøjeste grad beboernes eget projekt. Fællesbyg er i førersædet, hvad angår hele udformningen og indretningen af boligerne – og boligsalget og hele dialogen med køberne, som jo er deres potentielle naboer, siger Line Røtting Dornan, adm. direktør for Selskabet for Billige Boliger.

Det er Selskabet for Billige Boliger, Tegnestuen Vandkunsten og Køge Kyst, som tog det oprindelige initiativ til at fremme et dansk eksempel på et byggefællesskab efter tysk forbillede i den nye bydel i Køge. I foråret 2017 blev idéen lanceret, og bolden blev snart grebet af en gruppe mennesker, som gik sammen og siden har arbejdet ihærdigt med at gøre idéen til virkelighed.

Eksempelprojekt

- Dette projekt er unikt ved, at så mange familier går sammen og løser en fælles opgave om at bygge en hel karré og sælge lejlighederne. Og huset bliver helt unikt – som et eksempel på, hvordan beboerne selv kan være bygherrer, hvor slutbrugerne bestemmer - og ikke en developer, der optimerer i forhold til markedet. Lad os se flere af den slags byggerier i fremtiden, siger Køge Kysts projektdirektør Tove Skrumsager Frederiksen.

Det er første gang i Danmark, at en hel boligkarré opføres af beboerne i fællesskab, og byggeprocessen gennemføres med Jönsson Entreprise som totalentreprenør og med rådgivere fra Moe A/S. 

I den kommende tid går Jönsson i gang med at grave ud til kælderen til det nye hus, som er tegnet af Vandkunsten i særdeles tæt samarbejde med beboerne. Husets arkitektur bliver meget varieret, både hvad angår facadefarver og højden af de enkelte bygningsdele.

Stadig boliger til salg

Det er stadig muligt at købe bolig i Fællesbyg Køge Kysts nye byggeri, både for børnefamilier, singler og par uden hjemmeboende børn, og da der ikke er en developer, der skal tjene penge på byggeriet, får man mere for pengene end i normalt projektsalg. 

De ledige boliger spænder fra 65 til 170 kvadratmeter, og alle lejligheder har egen altan eller terrasse. Derudover får beboerne adgang til et stort fælleslokale med køkken, og der bliver to ”hotelværelser” i bygningen. Prisen for lejlighederne ligger mellem 2 og 5 millioner kr.

Hver søndag mellem kl. 12 og 14 kan man møde fællesbyggerne i deres pavillon på Søndre Molevej i Køge og høre mere om mulighederne. Man kan også få mere at vide om Fællesbyg Køge Kyst på hjemmesiden Fællesbyg.net og på Facebook.

Fællesbyg Køge Kyst forventer, at beboerne kan flytte ind i deres nye hjem i 1. kvartal 2021.