Danmarks første fællesbyggede boligkarré er rejst

  • Fællesbygs bygning til rejsegildet
Flaget vajede på det 24 meter høje hus, da håndværkerne bag opførelsen af Fællesbyg Køge Kysts boligkarré i Køge blev fejret torsdag. Danmarks første beboerdrevne byggeprojekt i større skala markerer hermed en milepæl.

Om blot et halvt års tid kan medlemmerne af foreningen Fællesbyg Køge Kyst godt gå i gang med at pakke flyttekasserne. Bygningskroppen til deres godt 5.000 kvadratmeter store boligkarré på Køges Søndre Havn står nu i fuld højde, og bygningsarbejdernes indsats blev torsdag fejret med et rejsegilde.

Udfordrende byggeopgave

- Det er ikke noget helt almindeligt hus vi er ved at bygge, og det giver selvfølgelig også nogle udfordringer for håndværkerne. Derfor er der ekstra god grund til at anerkende deres store indsats i dag, siger foreningens formand Christian Hansen.

Fællesbygs nye hus bliver meget farverigt og varieret, og det er skræddersyet til både fælles og individuelle behov. Køge Kommunes borgmester Marie Stærke, som deltog i torsdagens fejring, glæder sig over det utraditionelle bidrag til Køge by.

- Fællesbyg beriger Køge. Det er pionerer, som bidrager med et gåpåmod og en entusiasme, som er til gavn for hele kommunen. At også arkitekturen og indretningen er anderledes og nytænkende, giver en spændende opgave til de håndværkere, der skal stå for byggeriet – så det er på alle måder et forbilledligt projekt, siger Marie Stærke.

Fællesbyg Køge Kyst er Danmarks første eksempel på et byggefællesskab efter tysk forbillede, hvor beboerne er gået sammen for at opføre en hel boligkarré. Undervejs har der været udfordringer med at finansiere byggeprojektet, og her er Selskabet for Billige Boliger trådt til med en hjælpende hånd.

Eksempel til efterfølgelse

- Takket være håndværkerne er Fællesbyg nu meget tæt på at blive virkelighed. Bygningen står her, snart kommer de farverige facader på, og om godt syv måneder flytter beboerne ind. Siden fællesbyggerne greb styringen for tre år siden, har deres indsats været et eksempel til efterfølgelse - og vi håber, at det kommer til at inspirere til byggefællesskaber andre steder i landet, hvor vi i øvrigt også gerne vil samarbejde om at få det til at lykkes, siger Line Røtting Dornan, adm. direktør for Selskabet for Billige Boliger.

Selskabet for Billige Boliger, som bl.a. arbejder for at fremme byggefællesskaber i Danmark, var oprindelig med til at starte Fællesbyg-projektet i et partnerskab med Tegnestuen Vandkunsten og byudviklingsselskabet Køge Kyst, og i dag varetager selskabet bygherrerollen efter en nonprofit-model – med Jönsson som totalentreprenøren, der koordinerer alt håndværksarbejdet.

Stærkt bidrag til byen

For Køge Kyst handler fællesbyg-idéen om at udvikle hele måden at skabe socialt bæredygtige byer på.

- Fællesbyg er et utrolig stærkt bidrag til den gode by – det gør byen mangfoldig og spændende, og vi får nogle meget initiativrige borgere. Vi har fra et tidligt tidspunkt været optaget af, hvordan man kan indføre byggefællesskaber i Danmark, og derfor er det helt fantastisk at se det lykkes på Søndre Havn, siger projektdirektør i Køge Kyst, Tove Skrumsager Frederiksen.

Hos Jönsson er der stolthed over indsatsen hos de håndværkere, som har rejst bygningen, og som det næste halve års tid frem stadig har travlt på den tidligere industrigrund.

- At bygge et hus som dette er en krævende og virkelig spændende opgave, som vi er meget glade for at have ansvaret for. I kraft af projektets komplekse karakter som fællesbyggeri er der en del kommunikative snitflader i spil, ligesom mange faglige kompetencer krydser hinandens veje. Jeg er glad for den stærke opbakning vi har mødt hos alle projektets involverede, ikke mindst blandt håndværkerne, der alle har ydet en fantastisk indsats, lyder det fra adm. direktør Thomas Normann fra Jönsson A/S.

Stadig boliger til salg

Fællesbygs nye hus er tegnet af Vandkunsten i tæt dialog med beboerne om både helheden, fællesarealerne og de enkelte boliger. Huset består af 45 lejligheder, som er velegnet til både børnefamilier, singler og par.

Der er stadig 14 ledige lejligheder, og beboerne kan blandt andet få glæde af et stort fælleslokale, to gæstelejligheder og fire fælles taghaver – og ikke mindst et stærkt fokus på fællesskabet - men med plads til at være sig selv, når man ønsker det.

Det farverige byggeri er efter planen klar til indflytning i foråret 2021.

Læs mere om Fællesbyg Køge Kyst her.

Gå til Fællesbygs egen hjemmeside.

  • Håndværkerne til Fællesbygs rejsegilde Håndværkernes indsats blev fejret i næsten tørvejr... Foto: Rune Pedersen
  • Marie Stærke til Fællesbygs rejsegilde (1) Borgmester Marie Stærke holdt tale og lykønskede håndværkerne og fællesbyggerne. Foto: Rune Pedersen
  • Harmonikaspiller til Fællesbygs rejsegilde Der var plads til festlige indslag... Foto: Rune Pedersen
  • FKK1 Lowres Fællesbygs kommende hus. Visualisering: Tegnestuen Vandkunsten