Kulturen skal være drivkraft for udviklingen. Med blandt andet den vision blev Køge Kyst-projektet skudt i gang i 2009, og i dag – femten år senere – lever kulturen og bylivet i bedste velgående takket være en aktiv bydelsforening. Foreningens sociale og kulturelle aktiviteter har skabt mange sociale bånd, også til den omgivende by, erfarer foreningens formand Kim Mikkelsen.
Koncerter, loppemarked, vandringer og foredrag. Tilbuddene er mange i aktivitetskalenderen fra Bydelsforeningen Søndre Havn, som er den overordnede forening for Søndre Havns godt 1.200 beboere.
Inden for de sidste fem år har foreningen båret kulturfaklen videre fra Køge Kyst og udviklet udbuddet af arrangementer, som naturligt nok har fået en mere social og fællesskabsfremmende karakter i det stadigt mere veletablerede boligområde.
- Vi holdt i starten meget fast i de arrangementer, som Køge Kyst havde sat op. Og så lavede vi vores egne, fortæller Kim Mikkelsen, der er bestyrelsesformand for Bydelsforeningen Søndre Havn, og som for tiden også står i spidsen for foreningens Kulturgruppe.
Køge Kyst-projektet er født med en vision om kulturen som drivkraft for udviklingen, og netop kultur, byliv og ikke mindst kunst satte projektet på landkortet i 2010’erne. I dag har ansvaret helt efter planen skiftet hænder til beboernes egen forening, som ser en mission i at invitere den omgivende by med.
Tiltrækker folk udefra
Den trykte aktivitetskalender, der udgives hvert år, bliver omdelt på caféer og andre offentlige steder rundt omkring i Køge, og ifølge Kim Mikkelsen kan særligt foreningens fredagsbar skabe nye fællesskaber og bånd, både blandt Søndre Havns beboere og på tværs af bydelene i Køge.
- Mange af dem, der har været her, når der har været kaffevogn, er blevet grebet af det. Jeg kender flere, som er ved at sælge deres hus eller lejlighed inde i byen, fordi de gerne vil herned. Fordi det er her, det sker, slår Kim Mikkelsen fast.
Formanden nævner dog et enkelt arrangement, hvor man helst skal bo på Søndre Havn for at få plads.
- Nytårsmatinéen i januar på Tapperiet er det eneste arrangement, som vi ikke åbner for alle. Der kan nemlig ikke være mere end 130 mennesker, og her er det først til mølle-princippet, fortæller Kim Mikkelsen.
Afføder kaffeklubber og nye netværk
Og det er da også som socialt samlingspunkt for beboerne, at formanden oplever en særlig stor effekt.
- Jeg kan virkelig mærke, hvor glade folk er for fredagsbaren. Den gør, at der også kommer folk til andre arrangementer, for så har de lige talt med de andre. Ud fra det er der dannet kaffe- og kageklubber på Café Le Jardin. Der er også mange, der bor alene, som siger, at de har fået et netværk, og der kommer børnefamilier, der lærer hinanden at kende. Så det har skabt tætte sociale relationer på kryds og tværs, fortæller han.
Bydelsforeningen Søndre Havn samarbejder også med andre lokale aktører for at skabe liv i området og samtidig gøre bydelen synlig for omverdenen. F.eks. står foreningen sammen med Bryghuset Braunstein bag søndagsjazz i Pakhuset den første søndag i hver måned, og der har været affaldsindsamlingsdag i samarbejde med Dansk Naturfredningsforening.
Trods gåpåmod og virkelyst har foreningen dog nogle gange måttet sande, at arrangementer kan blive rigeligt krævende for de frivillige kræfter. En ellers succesrig Børnefestival over flere dage krævede lidt for mange ressourcer, så de drivende kræfter måtte bruge af deres feriedage. Derfor er arrangementet i år nedskaleret til en enkelt familiedag på Engkanten, som fandt sted den 1. september med et par hundrede deltagere.
Midsommerlørdag
Et andet populært arrangement, som snart får en ny drejning, er den traditionsrige sankthans, hvor Søndre Havns beboere spiser og hygger sig på stranden. Også det kan være en belastning for de erhvervsaktive, når den 23. juni falder midt på ugen. Det bliver der allerede fra næste år taget højde for.
- Vi laver hele konceptet om – vi laver midsommerlørdag! Der bliver arrangementer hele dagen for både børn og voksne, man kan binde midsommerkranse, og der bliver fællesspisning og bål. Vi kan se til Sverige, så vi synes, at midsommer passer godt, siger Kim Mikkelsen med et glimt i øjet.
Bag det store arbejde for at styrke bylivet og fællesskabet står en lille hårdtarbejdende kernegruppe og flere løst tilknyttede.
- Vi er en kulturgruppe på syv, som holder møder og bruger meget tid på kultur og bylivsindsatsen. Derudover har vi ca. tyve beboere, som kan komme og hjælpe med konkrete arrangementer. Og hvis nogen har et arrangement, vil vi gerne betale, og så meget vi kan, vil vi gerne hjælpe. Men alle beboere kan være med og byde ind med at lave noget.
Krævende men det hele værd
Mens de mere løst tilknyttede kan melde til og fra med bistanden, er det ifølge Kim Mikkelsen væsentlig mere forpligtende at sidde i Kulturgruppen.
- Vi forventer noget af dem, der sidder i kernegruppen. Man bruger mange weekender på det, og man skal være committet.
Trods et stort arbejdspres, ikke mindst for formanden selv, vurderer Kim Mikkelsen, at det er det hele værd, og at indsatsen også er med til at skabe opmærksomhed om den nye bydel i resten af Køge og i byens omegn. Og der er ikke umiddelbart lagt op til at skrue ned for udbuddet af aktiviteter.
- Vi prøver hele tiden at tænke i nye ideer. Vi skruer op med livemusik, også med lidt større navne. Vi vil også prøve at lave noget i forsommeren med streetfood og lørdagslounge, så det ikke kun er fredagsbar. Og så vil vi også gerne lave flere arrangementer for børn, fortæller Kim Mikkelsen.
FAKTA: Kultur og byliv på Søndre Havn
Bydelsforeningen Søndre Havns Kulturgruppe står for at arrangere 15-20 begivenheder i løbet af året. Derudover kan alle beboere på Søndre Havn tage initiativ til arrangementer, som Bydelsforeningen understøtter.
Typisk arrangeres fem fredagsbarer om året, fire foredrag, 3-4 cykelture rundt i Køge Kommune, fællesspisning, familiedag, loppemarked, affaldsindsamling, drageopsætning, julefortællinger m.m.
Man kan finde Bydelsforeningens aktivitetskalender på www.soendrehavn.dk/aktiviteter.