Kulturruten Tråden

Tråden er en udendørs kulturrute og vigtig livsnerve i Køge Kyst, som forbinder det historiske Køge med havet.

Søndre Havn og ud til Søndre Strand. Undervejs guides man af 18 store betonsteler, som fortæller om Køges fortid, nutid og fremtid.

Langs Tråden finder man bl.a. kulturhallen Gule Hal, de midlertidige byrum, kunstværker fra tidligere udstillinger, poetiske lyssætninger - alt sammen steder, der indbyder til nye oplevelser og små pauser. Tråden er et dynamisk forløb, der ændrer sig i takt med byudviklingen.

I udviklingen af Køge Kyst er Tråden en vigtig livsnerve, som fysisk og mentalt har været med til at forbinde bymidten med havnen, hvor hovedparten af bydelens nye beboere kommer til at bo.

Hent et kort over Tråden her (pdf)KUNST OG STREET ART

Langs Tråden kan man gå på jagt efter kunstværker og installationer fra tidligere års udstillinger. Udstillingerne er skabt af forskellige kuratorer, bl.a. KØS Museum for kunst i det offentlige rum – alle med støtte fra Køge Kyst.

Fra street art-udstillingen WALK THIS WAY (2011) kan man opleve tre gadekunstværker: Josefine Günschels bemalede træ ved jernbanebommene, Tejns facademaleri Røde Mor og Swoons portræt af tre drenge på en container ved Opdagelsen. På Engen kan du se en stor graffitivæg fra Ground Release-graffitifestivalen (2011).

Fra Urban Play-udstillingen (2012) kan man prøve Raumlabors 12 meter høje gynge og tilberede mad i Jesper Aabilles mobile samtalekøkken på byrummet Udsigten. Langs strandpromenaden kan du desuden opleve det 32 meter lange kunstværk Vi lever på ruinerne af en glorværdig fremtid af Christian Schmidt-Rasmussen, som blev skabt til udstillingen MUR HÆK HEGN (2013).

KØS’ udstillingsprojekt ”Randi & Katrine - Follies & faces” (2015-16) - som bl.a. omfattede fem udendørs værker på Søndre Havn - kan du opleve Tårnmanden, som bor i byrummet Pletten; Skoven foran Bryghuset Braunstein samt Muslingehuset ved Nynas og Laden, som er placeret ved siden af Rokluben på Søndre Havn. 

Foto: Martin Håkan/CoverGanda.dk

 

STELERNE

Atten kunstnerisk udsmykkede betonsteler langs Tråden fortæller om stedets fortid, nutid og fremtid. De 3,6 meter høje steler er kendt fra havnenes miljø, hvor de bruges som støtter for byggematerialer som grus og sten.

I Køge Kyst-sammenhæng udgør stelerne fysiske nedslagspunkter og synlige pejlemærker langs Tråden, hvor de med oplysning, historiefortælling og kunstneriske elementer binder forløbet og bydelens områder sammen.

Den første stele er placeret foran KØS Museum for kunst i det offentlige rum, og ruten ender ved molen yderst på Søndre Havn – men det er naturligvis muligt at bruge ruten, som man vil.

Køge Arkiverne har stået for de historiske fortællinger i tekst og billeder på stelerne, mens Køge Kyst har tilføjet planerne for den nye by. Kunstner Cai Ulrich von Platen står bag de kunstneriske tilføjelser med farver, tegninger og skulpturer, som giver hver enkelt stele sit eget særpræg.

Foto: Martin Håkan/CoverGanda.dk

TRÅDENS LYS

Fra Torvet til Køge Bugt møder man otte poetiske og stemningsfyldte lysinstallationer, som på forskellig vis understreger eksisterende elementer og betoner deres historie og betydning i Køge.

Trådens Lys findes bl.a. i Rådhusslippen, på Klapbroen, Nynas og ved Gule Hal.

Efter mørkets frembrud vækker lyssætningerne nye stemninger opmærksomhed om byens og havnens kvaliteter og skaber en anderledes sammenhæng mellem den nye og den gamle by.

Trådens Lys er skabt i 2011 af lyskunstnere fra Illumenarts og Lyskastellet.