NYHED 10 05 2019

Til indvielsen ryger I alle i havet

Rejsegilde for havbadeklubben Valkyriens nye hus og badeanlæg. Sidst på sommeren kan det arkitekttegnede hus med sauna, opholdsområde og badebro endelig tages i brug af de over 800 medlemmer med forkærlighed for hav, sauna og kolde bade.

Valkyrien, som siden først 90’erne har badet fra Søndre Havn og nærmest er en fast institution i Køge, kan nu skimte målet om egen ø med flotte og tidssvarende faciliteter og god plads til at nyde havet både sommer og vinter. I mere end ti år har Valkyrien med en stærk foreningskultur arbejdet for både at finde den rette placering, konstruktion og ikke mindst finansiering af et nyt sted for vinterbadere.

Byggeriet gik i gang i februar i år, og indvielsen – med eller uden den tur i vandet, Valkyriens formand lovede i sin rejsegildetale, er i efteråret. Huset ligger på en ø bygget af granitstykker som et lille vedhæng til Søndre Mole.

Ideen opstod, da Køge Jorddepot byggede en mole langt ud i havet for at skabe en rolig indsejling til en ny og større Køge Havn på den nordlige side af havneindsejlingen. Og på Søndre Mole, tæt på land og Den Maritime Halvø yderst i Søndre Havn, etablerede Køge Kyst en lille ø på Søndre Mole med plads til et nyt badeanlæg og hus. Valkyrien havde engageret sig med en erfaren og prisbelønnet arkitekt, og huset er nu rejst og ved at tage form sammen med terrasse og badebro.

Fra ide til udførelse er der arbejdet benhårdt på projektet. Traditioner, maritime klubber og Valkyrien er af næsten uvurderlig værdi for Køge Kyst og udviklingen af en spritny bydel med liv og aktiviteter, og gennem længere tids samarbejde er projektet nu endelig ved at falde på plads. Køge Kyst har bygget fundamentet med forsyning og badebro samt støttet med midler fra selskabets kulturpulje, og vikingerne har selv rejst den primære finansiering og fondsstøtte til byggeprojektet.

Huset udføres i træ og har både som nævnt sauna, brusere og omklædningsrum. Langs hele sydsiden er der terrasser, som hviler på store granitstykker, og hvor der er plads til at slikke sol og til et meget langt kig ud over Køge Bugt. Anlægget er tegnet af arkitekt Dan Hasløv, der har stor erfaring med at udvikle projekter i stor respekt for brugerne og græsrødderne og har lavet projekter i mange kyster og havne i Danmark og fx Amager Strand i København.