NYHED 07 09 2018

Videokunst på Køges stationsbro

Kunstnerkollektivet SUPERFLEX har som en del af KØS’ omfattende udstilling ’TRANSIT’ skabt et videoværk til den nyopførte stationsbro i Køge.

’Western Rampart’. Sådan hedder et nyt filmværk af kunstnerne SUPERFLEX, der kan opleves på Køges stationsbro fra 13. september til 13. november. Værket skildrer den 120 år gamle Vestvold og benytter dens historie som fæstningsanlæg mod fremmede indtrængende til at reflektere over globale grænseproblematikker.

Den nyopførte stationsbro er med sine tyve meter i bredden og 91 meter i længden et markant byggeri i Køge. Det er derfor ingen tilfældighed, at SUPERFLEX’ udstilling benytter den til at portrættere den næsten 15 km lange historiske vold omkring København.

Sætter Køge i en større sammenhæng

- Fra broen er der udsyn – og SUPERFLEX’ værk gør ikke udsynet mindre. Det sætter Køge ind i en større sammenhæng med Københavns og Danmarks historie - og med den store verden, fordi vi har at gøre med et globalt budskab og kunstnere i international klasse, siger Tove Skrumsager Frederiksen, projektdirektør i Køge Kyst, der har støttet KØS’ udstilling og bygget broen.

Vestvolden strækker sig fra Køge Bugt i syd til Utterslev Mose i nord og skærer dermed gennem både Københavns Kommune, Brøndby Kommune, Rødovre Kommune og Hvidovre Kommune – samme område som s-togslinje E kører igennem med endestation i Køge. Endnu en grund til, at ’Western Rampart’, opstilles på broen over Køge Station. 

SUPERFLEX har ved hjælp af droner, visuelle eksperimenter og sammenklippede sekvenser skabt værket, der udspiller sig i krydsfeltet mellem fakta og fiktion. Værkets fremstilling af Vestvolden er ikke alene interessant ud fra en historisk synsvinkel – der knytter sig også en række aktuelle problemstillinger til voldanlægget, bl.a. forsøg på at definere, markere og opretholde grænser. Værket reflekterer således over det at være i transit - til et publikum, der befinder sig i transit, på vej til og fra toget. 

Læs mere om Stationsbroen

Oplevelser i transit

’Western Rampart’ er en del af KØS’ Museum for kunst i det offentlige rums udstillingsprojekt ’TRANSIT’, der præsenterer en række eksperimenterende værker på trafikale knudepunkter. Foruden Køge Station kan rejsende opleve kunstværker på Københavns Hovedbanegård og i S-togenes linje E.

TRANSIT belyser gennem samtidskunstprojekter de mange typer af rejsende, hvis veje dagligt krydses på offentlige transitsteder. De mange transitsteder og de mange måder at rejse på - som feriegæst, som pendler og som flygtning - sættes dermed i perspektiv i udstillingens forskellige værker. 

På KØS kan publikum fordybe sig i en stor international udstilling med værker af danske og udenlandske kunstnere, der viser personlige fortællinger om at befinde sig i transit. Projektet rummer også et debat- og avissamarbejde med Dagbladet Information, en publikation og et digitalt site www.itransit.dk med undervisningsmateriale, information om kunstprojekterne og indblik i processerne bag.

Udstillingen TRANSIT løber fra den 13. september 2018 til 10. februar 2019, og værket på Køge stationsbro kan opleves til den 13. november 2018. Da det er et videoværk, vises det kun fra solnedgang til solopgang, hvor betragteren får de bedste forhold til at opleve værket. 

Køge Kyst er med til at sponsorere udstillingen TRANSIT som led i byudviklingsprojektets satsning på kultur og byliv.

Læs mere på KØS’ hjemmeside