NYHED 13 09 2018

Kom med på havevandring - i højden

Køges nye taghaver er nu offentlige og kan bruges som andre parker og pladser. Kom med, når Køge Kyst viser rundt i de nye byrum i Stationsområdet.

Skovhaven, Aktivitetshaven og Legehaven. Tre nye byrum, hvor man kan se Køge fra oven, er nu åbne for offentligheden. Onsdag den 19. september er der arkitekturvandring kl. 17:00 med Køge Kyst i haverne i højden. Mødested er taghaven på P-huset i Rådhusstræde 12B. Taghaverne ligger i det nye Rådhusstræde, der åbnede i efteråret, og som for nylig blev udvidet med flere butikker ved den nye Stationsplads. 

Plads til åndehuller

I Legehaven lige ved Stationsbroen er der legeredskaber til at gynge i og klatre på. Der er grønt faldunderlag og også levende planter og blomster, bænke og hvad der ellers skal til for at nyde solen og byen lidt fra oven. Der er adgang fra både Ivar Huitfeldtsvej, Rådhusstræde og gennem restauranten i husets stueetage. Haven ligger på hjørnehuset, der også vokser sig grøn fra kælder til kvist med hængeplanter i plantekasser over hele facaden.     

- Det var afgørende for os, at Stationsområdet harmonerer med byen og dens velbevarede middelalderbymidte, hvor husene ligger tæt med smalle gader og skæve slipper. Husene har et moderne udtryk, men størrelsesforholdene er som i den gamle by. Der er ikke brede strøg og større huse end højst nødvendigt for at give plads til detailhandel. Men for at der stadig er plads til ophold og hygge, er de grønne åndehuller løftet op i førstesals højde, siger Tove Skrumsager Frederiksen, projektdirektør i Køge Kyst om idéen bag taghaverne.

Kig til H&M og butikkerne i Rådhusstræde fra taghaven Legehaven
Kig til butikkerne i Rådhusstræde fra Legehaven. Foto: Claus Sall Photography

Design af forskellige opholdsrum

Taghaverne ligger i både første og anden sals højde over strædet og er designet til forskellige former for ophold. I Skovhaven kan man sidde blandt planter og blomster og måske få en mundfuld frisk luft, mens man venter på at komme ind til lægen, som har hjemme i huset, hvor haven ligger. Man kan også skæve ned til indgangen i H&M og tage et lille hvil mellem besøg i tøjbutikkerne.

Aktivitetshaven ligger i direkte tilknytning til Fitness.dk, og er taget i brug af centret. I sommer var der både yoga og funktionel træning, og den er indrettet med plads til hold og med blødt underlag. 

- Taghaven har givet os mulighed for at tilbyde træning under åben himmel, og vind og vejr giver en anden stemning. På holdene med høj puls er der mere snak og latter, og på yogahold kan udsigten til kirketårn og himmel styrke koncentrationen og fornemmelsen af at være til stede. Og så gør det jo ikke noget, at forbipasserende kan se vores medlemmer, og vi bliver en del af bybilledet, siger Anders Ørsted, manager Fitness.dk Strædet.

Kig til fitness.dk fra taghaven Legehaven i Rådhusstræde
Plads til ophold og kig til fitness.dk fra Legehaven. Foto: Claus Sall Photography

Inspireret af fælleshaver og borgernes ønsker

Foruden de tre nye offentlige taghaver rummer det nye Stationsområde også private taghaver for de nye beboere i Rådhusstræde – og yderligere en offentlig taghave på toppen af Parkeringshuset. Her har Køge Kommune 20 små haver eller bede til udlån og ti inspirationsbede med spiselige planter. På samme måde som de meget populære fælleshaver i det midlertidige byrum, Opdagelsen, på Søndre Havn.   

I det hele taget er tanken om taghaver groet fra den oprindelige udviklingsplan for Køge Kyst. Udviklingsplanen lægger retningen for 20 til 30 års udvikling af Køge Kyst, og den er blandt andet lavet på baggrund af borgerdialoger og ønsker fra beboere i Køge. Derudover har taghaverne også en funktion, idet de opsuger og fordamper regnvand og kan hjælpe byen ved skybrud. I hele Køge Kyst er der skruet op for grønt, planter og træer for at hæve kvaliteten, men også for at understøtte klimasikringen. 

Besøg taghaverne med Køge Kyst

Onsdag den 19. september kl. 17-18.30 kan alle interesserede komme med på tur i taghaverne, sammen med projektdirektør Tove Skrumsager Frederiksen, chefkonsulent Mette Hald Dige fra Køge Kyst og landskabsarkitekt Ina Jaller, Køge Kommune. Turen begynder i taghaven på det nye parkeringshus på Rådhusstræde 12B. I anledningen af, at taghaverne er åbne for alle, serveres der en forfriskning ved turens afslutning i Legehaven. 

Det er gratis at deltage, men der er et begrænset antal pladser, og billetter skal derfor bestilles via billetto.dk