Lokalt nyhedsbrev

Torsdag den 16. maj 2019

Op mod 1.000 nye naboer i løbet af halvandet år. Snart er Søndre Havn en ganske stor bydel med fem nye karréer og masser af nye naboer. Byggepladserne skød op nærmest samtidig i 2018, og som mange sikkert husker tydeligt, blev der banket og lavet fundamenter i mange lange uger. Det betyder også, at der kommer en række nye indflytninger forholdsvist samtidigt frem til midten af 2020. Til efteråret er der indflytning i Bonavas første karré, Kystengen. Først i det nye år følger endnu 64 lejeboliger ved siden af Strandparken, og i det tidligere forår 2020 flytter de første beboere ind til den fantastiske udsigt over strandeng og hav i Strandterrasserne. Så kommer PensionDanmarks Skibet med både lejeboliger og et bofællesskab og endelig Bonavas karré nummer to, også med et seniorbofællesskab, i sommeren 2020. Hvis alle boliger sælges og udlejes, kan der komme lys i vinduerne i mere end 500 spritnye boliger på Søndre Havn i løbet af 2020.

I Kystengen kan de kommende beboere allerede titte ind i en prøvelejlighed - en af de mindste i karréen – hvor der er udsigt til Tapperiet og direkte udgang til den første grønne alminding, som skal anlægges her. Det er tegnestuen Vandkunsten, der har tegnet Kystengen, og de har brugt rødlige tegl for at få farver på facaderne, og de er ved at blive sat fast. I efteråret 2019, kan der blive lagt midlertidig belægning nogle steder omkring huset til de nye indflyttere, men ellers skal vi hen til næste år, før der bliver taget fat. Der skal laves jordarbejder i de kommende almindinger og graves ud under Søndre Badevej, så vandet kan løbe hele vejen i almindingen ned i strandengen. Almindingerne er både klimasikringer og rekreative områder. Køge Kyst planter blomster, græsser og træer i almindingerne, så der kommer grønt for både beboere, insekter og fugle. Køge Kyst har aftalt med Bydelsforeningen, at der kommer en proces i forbindelse med beplantningen i almindingerne.

Yderst på Søndre Havn på Søndre Mole er Valkyriens nye hus ved at tage form, og foreningen har holdt rejsegilde for alle deres egne medlemmer og andet godtfolk. Huset bliver færdig inden vinterbadesæsonen for alvor går i gang.

På Engkanten er der støbt en højere kant foran Havblik, så Engkanten kan komme op på de nye krav for klimasikring mod havet. Elektrikerne har arbejdet med belysningen og opsat lygtepæle for sikkerhed og tryghed for gående og cyklister.  Der er endnu ikke el i lygtepælene, og spottene er endnu ikke rettet til at lyse mod trappen. Der er flere beboere, der har ønsket, at lygtepælene tages ned. Derfor vil Køge Kyst sammen med Køge Kommune og bydelsforeningen, når lygtepælene har fungeret en lyssæson, vurdere lyset og lampen ud fra en betragtning om både sikkerhed, tryghed og gener for beboerne.

Byggepladserne er indkaldt til endnu en oprydningsdag, for der skal være ekstra pænt, når Hendes Majestæt Dronningen kommer på visit på Søndre Havn den 28. maj tidligt på eftermiddagen. Hendes Majestæt skal høre om klimasikring, beplantnings- og kulturstrategien i byudviklingen, fundet af middelaldervraget og andre spændende eksempler på Køges lange historie som handelsby og om de kvalitets- og arkitekturkrav, byggerierne skal overholde. Det forventes, at der kommer mange for at se Hendes Majestæt, og Køge Kyst vil skrive rundt til beboerne med detaljer om dagen. Af praktiske årsager, - der er mange flueben, der skal sættes i to do listen til dette lille visit - er der er allerede nu sat en pavillon op på Engkanten, så Dronningen kan sidde lidt og nyde udsigten.