Opdagelsen

  • DSF8135 Lowres Opdagelsen med det populære udekøkken. Martin Håkan/Coverganda.dk
Byrummet Opdagelsen er et levende have- og køkkenværksted på Søndre Havn, hvor store og små samles.

NB: Det er p.t. ikke muligt at booke udekøkkenet pga. forholdsregler i forbindelse med corona.

Opdagelsen er et byrum, hvor du kan invitere familie eller venner til fest, fødselsdag eller hyggelig komsammen i det fri. Med borde og bænke til 65 personer kan du planlægge selv store arrangementer her.

Udekøkkenet

Her er et overdækket udekøkken med fire store kuglegrill, fire arbejdsstationer med køkkenbord, vand og el, bålplads samt et skur med toilet og basalt køkkengrej.

Du kan frit bruge udekøkkenet, og det er også muligt at reservere det og få adgang til toilet og køkkengrej ved at booke køkkenet her. Du kan dog ikke forhindre andre i at bruge køkkenet, hvis der er ledig plads.

Nøglen hentes hos Køge Kyst, Havnen 39 på hverdage mellem 9-14. Man skal være over 18 år for at låne en nøgle. I de kolde måneder er der lukket for vandet i byrummet.

Havnehaverne

Du kan få din egen havnehave. Havnehaverne er 85 højbede, der er udlånt til borgere, foreninger og daginstitutioner, som gerne vil dyrke blomster, grønt og urter. Her er også syv fælleshaver, som alle kan passe, vande og høste krydderurter fra. Skriv til havnehaverne@gmail.com, hvis du ønsker en have.

Havnebierne

Du kan også få dine egne havnebier. Ønsker du at blive bi-ejer, kan du købe en andel for 200 kr. og derefter indbetale 50 kr. pr. år. Som andelshaver bliver du løbende orienteret om projektet og inviteret til madskoleaktiviteter – naturligvis med honning som tema. Her høster du også frugten af indsatsen og får et glas nyslynget kysthonning. Skriv til havnebierne@gmail.com, hvis du er interesseret.

Stenspiralen

Stenspiralen, der er udformet af store bjerg- og søsten på jordoverfladen, er perfekt for dig, som søger en legeplads til børnene eller et frokoststed til madpakken.

Brugerne fik ideen

Idéen til Opdagelsen opstod, da Køge Kyst i 2012 afholdt det allerførste madskolearrangement ved Søndre Strand. Omkring 100 mennesker og flere kokke deltog og brugte flittigt det mobile køkken skabt af kunstner Jesper Aabille.

Det fik flere af deltagerne til at efterspørge et sted med et fast udekøkken, hvor folk kunne spise og samles i det fri. Det blev startskuddet til Opdagelsen, der blev udviklet i samarbejde med Det Grønne Hus, Bang&Linnet Landskab, EVM Landskab, landskabsarkitekt Bettina Lamm, kok Jimmy Weber, Køge Bugt Projektcenter og Køge Kyst.

Siden har Opdagelsen – som et af Køge Kysts midlertidige byrum – været et populært samlingssted for byens borgere.

  • Fælleshaver i Opdagelsen Opdagelsen rummer 85 havnehaver, hvor du kan dyrke blomster, grønt og urter.
  • Honning Arrangement Der er også Havnebier i Opdagelsen, og fra tid til anden har der været madskole-arrangement med honning som tema.
  • Madskole I Opdagelsen 1 Opdagelsen har dannet rammen om mange madskole-arrangementer.
  • Madskole I Opdagelsen 2 Arrangementerne i Opdagelsen er for alle aldre.